Gerichter, goedkoper en efficiënter omgaan met materialen en personeel
Bouwlogistiek in een stroomversnelling
Het BIM-systeem wordt binnen veel organisaties meestal gebruikt voor het maken van calculaties: hoeveel materialen heb je nodig, en wat zijn de kosten voor de materialen en uitvoering? Dat is echter pas het topje van de ijsberg. Wij geloven bij Cadvisual dat je de bouwlogistiek sterk kunt verbeteren, wanneer je het BIM goed inricht. Daarbij kun je verder gaan dan alleen een strak voorraadbeheer.
Van eigen beheer naar ketenlogistiek
Tot op heden worden de mogelijkheden van een gestroomlijnde BIM nog altijd niet maximaal benut. Hoewel een BIM-project steeds vaker gekoppeld wordt aan meerdere bedrijven, is er nog meer winst te behalen als het ook wordt toegepast op andere punten binnen de logistieke keten. Toeleveranciers, fabrikanten en aannemers zouden via koppelingen beter op elkaar kunnen inspelen, waardoor productie, levering en opslag aanzienlijk gestroomlijnd kan worden.
Tijdsfactor
Zullen we het eens hebben over toekomstmuziek? Dan koppelen we een tijdsplanning aan projecten, waarbij door het systeem gekeken wordt welke onderdelen gebouwd of aangepakt zullen worden. Aan de hand van die planning komt er een lijst met benodigde middelen, die aan de leverancier wordt gecommuniceerd en op het juiste moment wordt geleverd. De leverancier op zijn beurt krijgt die lijst op tijd binnen, waardoor hij aan zijn leveranciers kan doorgeven wanneer hij producten geleverd wil zien. Door deze keten te stroomlijnen en met elkaar te laten communiceren, kan de complete keten van productie tot levering op elkaar worden afgestemd. Maar: dat is een ideaalbeeld en het zal nog jaren duren voor we zo ver zijn.
Kleine stappen
Door langzaam de overstap te maken naar een BIM, kunnen er al concrete en praktische stappen gezet worden naar een betere logistiek. Het is daarbij opmerkelijk dat vooral kleinere ondernemingen deze stap al hebben gemaakt en hun volledige voorraadbeheer hebben ondergebracht in een geautomatiseerd systeem. Door hier een koppeling mee te maken in grotere projecten, kan er gerichter, goedkoper en efficiënter worden omgegaan met materialen en personeel.